Stel je kijkt naar jezelf als jij met dat probleem of ziekte. Je zegt dan, ik ben deze persoon en ik heb die ziekte of dat probleem. Je identificeert je niet met het probleem, het is een deel van jouw. Een van de vele delen.

Bijvoorbeeld, ik heb dyslexie, niet ik ben dyslectisch. Ik heb diabetes, ik heb de ziekte van Crohn enz. Je bent het niet, je hebt het. Dan wordt dat wat je hebt eigenlijk een dingetje. Iets wat je, met wat fantasie, bijna kunt pakken en er van afstand naar kunt kijken.

Wat we dan kunnen doen is in hypnose als het ware in gesprek gaan met dat deel. Je kunt het vragen waarom het in je leven is gekomen en wat het nodig heeft om weg te gaan. Het is een heel praktische en bijzondere therapie omdat je in je onbewuste al die informatie hebt. Waarom dan die informatie niet gebruiken.

Ik gebruik de deeltjes therapie of partstherapie als we iets moeilijk kunnen duiden of benaderen. Het legt het probleem heel mooi open. Je kunt het deel vragen wat de volgende stap mag zijn, of hoe je de invloed van het deel kunt veranderen.  Je kunt er ook innerlijke conflicten mee behandelen, destructieve gewoontes of weinig zelfvertrouwen een laag zelfbeeld.

De antwoorden komen vanuit het onbewuste en die antwoorden komen vanzelf. Als er geen antwoorden komen ben ik aan het werk en heb ik een andere formulering of vraag te stellen. Het onbewuste geeft niet altijd vanzelfsprekende antwoorden, het kunnen ook beelden zijn.