Ik pas de holistische EMDR toe. Deze is wat vriendelijker en minder klinisch.

EMDR staat voor Eye Movement, Desensitisation & Reprocessing.

Het is een bewezen zeer effectieve behandelmethode die we kunnen inzetten in combinatie  met de hypnotherapie en gedragstherapie of als enige therapievorm. EMDR is een ongelooflijk effectieve en eenvoudige therapievorm waarmee je traumatische gebeurtenissen emotioneel kunt veranderen.

Als we iets moeilijks meemaken, verwerken we het en leren we onze levenslessen. Tenminste, zo hoort het te gaan.

Als emoties niet verwerkt worden, blijft het aanwezig in het zenuwstelsel met alle informatie die erbij hoort. Niet alleen het voorval is verankert, ook de overtuiging die erbij hoort is verankert.

Door zintuigelijke prikkels kunnen emoties en overtuigingen getriggerd en herbeleef je de emotie.

EMDR helpt je alsnog om te verwerken.
Zodat je je lessen leert, in je rugzak kunt stoppen en door kunt gaan met je leven.
Verwerken kan dus ook later alsnog!

Problemen verwerken.

EMDR helpt je problemen te verwerken, zodat ze je niet meer in de weg zitten.
Ook als je niet goed weet wat er gebeurt is werkt de EMDR. Een verdrongen of niet herinnert trauma kan je behoorlijk in de weg zitten. Een groot of klein trauma, het kan je belemmeren in je persoonlijke ontwikkeling. Het kan zich uiten in vreemd gedrag als; vermijden, lusteloosheid, schaamte of schuldgevoel, destructief gedrag, verslavingen, boosheid of angst, agressiviteit of kortlontje, fobieën of ireeële angsten, depressie of weinig plezier in het leven, relatieproblemen of sociale problemen, slecht slapen, onrust, stress, ziekte en pijn, rouw en verdriet.

Hoe verloopt zo’n sessie.

We beginnen met intake  of kennismakingsgesprek, dit gaat vloeiend over in een therapeutisch gesprek.
We pakken één issue waaraan je wilt werken.
Ik leg je helder uit wat de bedoeling is en als jij eraan toe bent gaan we beginnen.
Jij neemt een moment in gedachten wat met het trauma te maken heeft. Zo helder mogelijk, dit is het minst leuke deel maar heel belangrijk.
De bedoeling is dat je gaat associeren, dat je beschrijft wat er gebeurt als de EMDR zijn werk doet.
Als er rust komt, als de herinnering minder heftig wordt als je merkt dat de zware lading van je herinnering af is, dan naderen we het eind van de sessie.

We stoppen als je volledig tot rust gekomen bent en zelf ook voelt dat het zo goed is.

Waar moet je rekening mee houden?

Ik plan altijd twee uur, vaak is 1,5 uur voldoende, maar ik wil geen tijdsdruk ervaren.
Plan deze sessie liefst op een vrije dag en hou tijd vrij voor verwerking.
Neem tijd voor jezelf, ga lekker even wandelen of fietsen.
Drink extra water en zorg goed voor jezelf.

Er kunnen ineens vreemde gedachten of herinneringen bovenkomen. Laat het maar gebeuren, accepteer het maar.

Van Ho! Naar Go!

Tijdens het gesprek is het de bedoeling dat de ongewenste overtuiging en de gewenste overtuiging helder wordt. de Oo en de Go.
EMDR is gebaseerd op de onwillekeurige oogbewegingen die je maakt tijdens de rem-slaap.

Het resultaat van de sessie werkt door op het lichamelijke, emotionele, energetische en spritituele niveau. Werken aan jezelf doe je om in al die facetten van je leven balans te krijgen. Zodat je door kunt gaan met je persoonlijke ontwikkeling. Daarom is de holistische EMDR ook zo mooi, die heeft aandacht voor het totaalplaatje.

Persoonlijke ontwikkeling is gericht op geluk op diep niveau, zielsniveau. Dat gun ik iedereen. Marijke Witbraad.

Ook voor kinderen werkt EMDR zo goed.

Als je als ouder merkt dat je kind anders is. Als je weet dat er iets gebeurd is en je kind is hierna verandert. Als je weet dat er moeilijke dingen spelen die een kind niet kan verwerken, als je merkt dat je kind als het ware scheefgroeit, niet op het juiste pad zit. Als de ontwikkeling stagneert of niet goed doorgaat.  Heel veel oorzaken kunnen bij kinderen problemen veroorzaken en vaak hebben ouders het als eerste door.

Kom op voor je kind. Laat ze niet te lang rondlopen, voorkom dat problemen uitgroeien tot vaste patronen.

Ervaring van anderen.

Ik heb zelf de holische EMDR ervaren. Ik wilde iets wat heel storend speelt in mijn leven graag minder prominent aanwezig laten zijn. Ik heb twee sessies gehad. Na de eerste sessie voelde ik me alsof de hele puzzel van mij uitelkaar gehaald was, alle stukjes door elkaar gegooid en langzaamaan kwamen ze weer op hun plek. Maar was het beeld totaal anders. Dit heeft twee dagen geduurd. Gelukkig had ik hier rekening mee gehouden.

De tweede sessie was zo intens niet. Maar ook hier heb ik na de sessie tijd voor mezelf genomen. Ik kreeg na de sessies inzichten, ineens zag ik de grotere gehelen, maar ook de details. Ineens werd me veel helder. Dit ging nog een tijdje door, ook mijn nachten waren onrustig. Maar toen de rust terug kwam voelde ik me beter, heel, geheeld. Dat was een heel fijn gevoel.

Marijke Witbraad.