Overlevingsstrategieën zijn natuurlijk nodig en heel handig. Het is ook een oerinstinct een automatisch mechaniek van ons brein. Het werkt razendsnel en zorgt ervoor dat je lichaam in staat gesteld wordt om te vechten of vluchten. Het stamt uit de tijd dat we in grotten leefden en buiten de grot gevaar was. Denk aan rondvliegende rotsblokken of beren.

Als je langdurig in de overlevingsstand blijft staan, dan ben je je hele systeem aan het overbelasten. Je immuunsysteem werkt niet goed, je spijsvertering ook niet en je lichaam maakt voortdurend stress hormonen aan. Overleven is belangrijker dan voedsel verteren, dat is logisch

Duurt dit lang dat is het nogal belastend en op den duur ziekmakend, burn-out, depressie, lichamelijke klachten kunnen het gevolg zijn.

Kijken we goed naar het mechaniek dan zien we dus dat je lichaam in die actiemodus gezet wordt om razendsnel te kunnen vechten of vluchten. Om uit die overlevingsstand te komen is beweging de eerste logische stap. Je moet in die hoge boom klimmen of ik terug rennen naar je veilige grot.

Stress in het hier en nu.

Heel veel mensen ervaren veel stress, het is een kenmerk van deze tijd. Er zijn zoveel prikkels, er is zoveel druk, we hebben ook veel meer gedachten dan twintig jaar geleden. Wij zijn niet meer gewend om bij stress te bewegen, sterker nog we blijven vaak op onze plek. Hierdoor krijgt je brein dus niet dat seintje dat je veilig bent. Het blijft ervan uitgaan dat je nog steeds aan het overleven bent.

Bewegen om te ontspannen.

Een hond schud zich uit bij stress, of gaapt heel uitgebreid. Dat zouden wij ook kunnen doen, maar misschien is het een beetje gek. Bewegen is wel een manier om het stress patroon los te laten!

Dus als je stress hebt gehad, kom in beweging, strek je lichaam lekker uit, loop een stukje, kijk om je heen, lach, maak contact met anderen, alles om dat patroon te doorbreken.

Pas als je merkt dat je weer tot rust komt ga je terug naar wat je aan het doen was. Pas als je merkt dat je ademhaling weer normaal wordt en de spanning verdwijnt uit je lichaam pak je de dingen weer op.

Leef wat meer in overeenstemming met je oerbrein en je kunt merken dat je meer balans in je leven krijgt. Na stress, relax….. dus beweeg.

Heb jij heel veel stress in je leven en wil je begeleiding om effectief te leren ontspannen? Maak dan gerust een afspraak. Er is geen relaxter therapie dan de hypnotherapie!