Pijn wordt geregeld door je brein. Nu denk je vast dat ik in de war ben. Maar je hebt het verhaal van de surfer die aangevallen werd door een haai wel gehoord. De haai beet een been van de surfer af en pas toen de surfer zichzelf in veiligheid had gebracht kreeg hij dit door en kon hij de pijn voelen. Ons brein geeft prioriteit, aan pijn als het nodig is voor je veiligheid, of aan iets anders. Bijvoorbeeld, je kunt tijdens een voetbal wedstrijd enorm tegen je schenen geschopt worden. Maar als dat ergens voor open doel is, ga je door, je maakt het doelpunt.

Pijn en aangeleerd gedrag.

Bij elke pijn kijken we eerst holistisch naar de persoon. Wat wil de pijn je vertellen, als je dat weet kan je verdergaan onderzoeken wat je nodig hebt om anders om te gaan met pijn. Pijn kan namelijk ook aangeleerd gedrag zijn. Bijvoorbeeld; stel je moeder had als ze menstrueerde veel pijn en bracht dan een dag door op de bank. Jij denkt dat dit zo hoort, je verwacht pijn, je krijgt pijn, dus ook jij ligt dan een dag op de bank.

Ook kan pijn gekoppeld worden aan iets, een pijn trigger, dat kan een herinnering zijn. Je brein herinnert zich die situatie en die pijn en roept het gevoel helemaal op.

Ook kan je brein vergeten de pijnkraan als het ware uit te zetten. Het is zo gewend aan pijn dat als je lichaam bijvoorbeeld hersteld is, het nog de neiging heeft pijn te hebben.

Pijn komt uit het brein, het brein laat je pijn voelen. En het brein is wel eens in de war, jammer genoeg.

Pijn geeft stress en stress verergert pijn.

We zetten ons schrap als we pijn hebben, het levert ons spanning op, we willen de pijn niet. Denk aan de tandarts die zegt, dit ga je wel even voelen, komt ie! Of de tandarts die gewoon benoemt wat hij doet zonder het over pijn te hebben. Voel je het verschil?

De gedachte aan pijn, roept stress op, hierdoor verkrampen we en krijgen alleen maar meer pijn. We kunnen ook bij voorbaat pijn voelen. Ook hebben we een reactie op pijn die we gewent zijn en die onderdeel zijn van aangeleerd gedrag.

Met pijn kan dus aardig wat aan de hand zijn. Als jij het gevoel hebt dat je in een patroon vast zit of als je wilt leren anders om te gaan met pijn dan kan je patronen doorbreken en pijn en stress reduceren.

Bijvoorbeeld in plaats van op de bank gaan liggen en je verzetten tegen pijn, de pijn liefdevol en troostend toespreken en een wandeling maken. Patronen doorbreken in denken en doen, dat doen we in sessies rondom pijn.

Holistisch kijken naar pijn.

Ik ben geen arts, ik kijk anders naar pijn. Je kunt een arts laten kijken naar pijnklachten en er medicijnen voor nemen. Je kunt ook besluiten om de onderliggende emotionele oorzaak van pijn te onderzoeken. Pijn is een signaal van het lichaam dat iets niet goed gaat. Je kunt pijn onderzoeken. Daarvoor kan ik de kerntransformatie gebruiken, een heel mooie manier om onderliggende emotionele mechanieken te bekijken.

Een aantal jaren geleden werd bij mij de diagnose posttraumatische dystrofie vastgesteld, door artsen in het ziekenhuishet begon in 2014 na een enkelbreuk, daarna ook in de rechterknie, ogen en maag met een plotseling zeer sterke gluten intolerantie. Tv kijken was al jaren bijna onmogelijk evenals kunstlicht behalve ouderwetse gloeilampen. Ik heb mijn baan opgegeven in de bouw, zo weinig kon ik noch doen.

Alcetyl cisterne, barnidiprine en toen THC , dat hielp nog het meeste. Echter werd ik steeds gevoeliger voor de werking daarvan. Wel bijna pijnvrij in de knieën en ook minder last van de ogen.

Ik begon ook te merken dat afleiding ook zorgde voor  minder pijn. Dat icm een tv uitzending over hypnose bracht mij op het idee om mij hier verder in te verdiepen.  Twee behandelingen.

Soms is de pijn maar even weg, soms een uur en steeds vaker een hele dag. We zijn een maand verder en doordat ik in staat ben de pijn te stoppen beweeg ik weer. Kan nu weer goed fietsen op mijn gewone mountainbike, lopen en traplopen gaat ook sterk vooruit, weinig last meer van gluten en ook de overgevoeligheid voor licht gaat sterk vooruit.

Ik merk dat ik hiermee de crps pijn en klachten goed kan sturen en beweeg nu meer en beter dan de afgelopen 3 jaar. Als dit zo doorgaat dan denk ik dat crps met hypnose ‘te genezen is’  Het geen belangrijk is dat je gelooft in genezing van je eigen lichaam

Voorbeelden van anderen.

Ik had 15 jaar onverklaarbare pijn aan mijn bovenarmen. Ik moest ermee leren leven, ze konden niets vinden. Ik was het hele ziekenhuis door geweest. Ik besloot het erbij te laten, maar vond het toch niet bij me passen. Het leven wat ik leidde was niet wat ik wilde. Ik heb een afspraak gemaakt bij Marijke. Eén van de eerste vragen die ze stelde was, hoe lang heb je dit al? Wat speelde er op dat moment in je leven? 15 jaar geleden ging het niet goed met mijn zoon, hij was puber, had verkeerde vrienden en ik kon niet meer contact met hem maken. Hij is zelfs even uit huis geplaatst. Marijke keek mij aan en zei; je hebt geprobeerd je zoon bij je te houden, je hield je armen om je kind heen, maar je kind ging bij je weg. Hoe pijnlijk is dat! Het raakte me diep, ik huilde even.

Het lichaam heeft het zo goed bedoelt. In gedachten zag ik het mezelf inderdaad doen, mijn armen om mijn zoon houden. Gelukkig gaat het nu goed met hem. Hij heeft zijn leven op de rit, heeft een fijne relatie en een fijne baan, hij woont leuk en is gelukkig. Mijn lichaam heeft het alleen nog niet door. Ik ben twee keer bij Marijke geweest, maar na de eerste keer was het eigenlijk al over. Het is niet te geloven, ze legde direct de vinger op de goede plek. Ik kan mijn armen weer goed bewegen, ik ben aan het plannen maken voor een toekomst een leuke baan of leren, of allebei!!  Maaike de B. 46 jaar.

Ik had iets heel vreselijks, ik lag elk jaar rond kerst in het ziekenhuis! Ik begon me na de zomer al ongerust te maken over wat ik dit jaar weer zou krijgen. Het zat me heel erg dwars. Ik was bij Marijke om te stoppen met roken en liet dit ineens vallen. Marijke keek op en veerde overeind, dit is interessant zei je. Je bent jezelf onbewust gedrag aan het aanleren. Dat kan je ook weer afleren. Door middel van omdenken en het aantrekken van wensgedachten ben ik met mezelf aan de slag gegaan. Ik ben twee keer bij Marijke geweest en weet zeker dat ik dit patroon doorbroken heb, ook heb ik nu handvatten om mijn leven leuker te maken. Ik ben positiever en blijer en geniet meer van het leven, die kleine dingen zie ik overal ineens weer! Loesanne P 38 jaar.

Ik had een vreemde pijn in mijn buik. Een onverklaarbare pijn, die dokters niet konden duiden. Marijke stelde voor om de kerntransformatie te doen. Kort gezegd kijk je naar de onderliggende lagen tot je bij de kern komt. We kwamen uit bij de pijn en de oorzaak was dat ik verdriet doorslikte. Dat ik dit deed om mijn kinderen te beschermen, ik moest overeind blijven staan, ondanks alle verdriet. Ik keek naar het verdriet en wat daaronder lag, we kwamen bij de mooie herinneringen. Die had ik weggestopt, verdriet overheerste. De mooie herinneringen! Ze waren er nog. Daarna hebben we nog een paar stappen gedaan en toen kwam in bij de kern, wat een emotionele belevenis, zo puur, zo mooi, zo ongelooflijk liefdevol. Ik kan dat gevoel elke dag opnieuw oproepen en dan voel ik een innerlijke kracht intens groot. Daardoor slik ik emoties niet meer door, ik heb het niet nodig. Ik ga met mijn aandacht naar die emoties en geef ze aandacht. Ik huil, schreeuw en uit het allemaal, ik ben door een emotionele rollercoaster gegaan, maar wat is dat een goed idee geweest. Het werd tijd, de pijn in mijn lichaam is weg. Maar verval ik in mijn oude gedrag, dan krijg ik direct een seintje, dan verbind ik me weer met dat kern gevoel en dan kom ik weer tot rust. Ik ben maar 2 keer bij Marijke geweest, ze heeft me zoveel handvatten meegegeven, ik kan mezelf nu heel goed redden. Margriet C 56 jaar.

Wil jij; stoppen met roken, afvallen, een leven zonder angst en fobie, uit je burn-out komen, verlost van je eetproblemen, meer zelfvertrouwen, stress reduceren, omgaan met je HSP, omgaan met PDS, leren pijn te beheersen, je depressie de baas worden, migraine voorkomen, beter omgaan met hormonale issues als PMS, menstruatie klachten, overgang, beter concentreren en leren, of je verslavingen de baas worden? Maak dan een afspraak.