De overgang is voor veel vrouwen heel moeilijk. Heel veel vrouwen ervaren lichamelijk en geestelijke onbalans, of erger. Heel veel vrouwen weten niet wat er aan de hand is en denken dat ze in een burn-out zitten of depressie. Er is veel te weinig bekend over de overgang en ook artsen denken niet direct aan de overgang. Toch is een groot scala aan klachten direct te linken aan de overgang. Als je het maar weet, dan kun je je erop instellen, dan kun je er rekening mee houden. En dan begrijp je wat er aan de hand is.

De overgang is een heftige periode. Maar het kan je ook iets bieden, je krijgt nogmaals de kans je leven op orde te brengen. Je kunt het aanpakken om dat wat je steeds hebt uitgesteld in de ogen te zien. Je mag loslaten en opruimen, het wordt tijd. Ik heb de opleiding voor overgangstherapeut gedaan toen ik zelf in de overgang kwam. Ik merkte dat ik niet goed begreep wat me overkwam. Ik heb toen als cadeautje voor mezelf deze opleiding gedaan. Ik heb zelden zo’n goede keuze gemaakt. Het heeft mijn leven verrijkt op een prachtige manier. Ik weet nu dat de overgang heel heftig en naar kan zijn, maar dat het een fase is. Ook heb ik bewondering voor de natuur. Hoe deze fase ons voorbereid om de wijze vrouw te worden. Ik mag de laatste fase van mijn leven de wijze vrouw zijn.

De overgang gebruiken om aan jezelf te werken.

Wij vrouwen krijgen door de kans om in de overgang los te laten en op te ruimen. We mogen kijken naar de patronen die we al jarenlang gebruiken en hierin loslaten wat ons niet meer dient. We mogen oude troep opruimen, zuiveren en ons ontlasten. We mogen de overgang gebruiken om onszelf te herontdekken om tijd en aandacht aan onszelf te geven. Dat vraagt de overgang van ons. Elke opvlieger vraagt om introspectie, daar kun je niet omheen.

Als jij jarenlang aan jezelf voorbij gegaan bent, als je alles wat voor je uitgeschoven hebt, dan is dit een heftige tijd voor je. Dan is er werk aan de winkel. Een professioneel opgeleid therapeut kan je helpen. Gelukkig heb je mij gevonden.

Tijdens de overgang verandert alles!

Daarom is het ook zo heftig en verwarrend, alles is in beweging! Hormonen gieren door je heen. Je eierstokken houden ermee op eitjes af te scheiden en stoppen met hormonen afgeven. Je hebt minder behoefte om te zorgen, kunt verwart zijn en warrig. Je kunt intens last hebben van opvliegers. Je gewicht neemt toe, je lichaam verandert. Misschien heb je minder zin in seks en voelt seks niet meer goed. Misschien snap je niets meer van het leven en van jezelf.

Je kunt je ertegen verzetten, maar dat heeft geen nut.
Het is net als de pubertijd, heftig, maar gelukkig houdt het ook weer op.

De overgang en je mindset.

Hoe je naar de overgang kijkt bepaalt hoe je ermee omgaat, hoe je het ervaart. Laat je het over je heen komen, of zet je je schrap?
Ook is je moeder weer een voorbeeld, hoe zij de overgang heeft ervaren is ook deels een voorbeeld voor jou overgang. Maar hoe onze maatschappij tegen de rijpe vrouw aankijkt is ook van invloed. Kijk eens naar jou overtuigingen, kloppen die?

Ziek van de overgang.

De overgang staat niet in de DSM, is dus geen officiële ziekte. Veel vrouwen denken dat ze burn-out zijn, overspannen of een depressie hebben. Je kunt behoorlijk ziek zijn van de overgang. Herken je de overgang dan weet je wat er speelt en kun je ermee omgaan.

Erkennen en herkennen helpt!

Als je weet dat je in de overgang zit, kun je het een plek geven. Dan mag je anderen inlichten en geduld vragen. Ik hoorde tijdens de cursus een leuke tip: een moeder had met haar gezin een codewoord afgesproken. Als ze uit balans was, wilde ze niet dat haar kinderen gebukt gingen onder haar uitvallen. Ze sprak het codewoord uit en dat betekende dat ze haar met rust lieten en later terug kwamen om te kijken of de kust veilig was!

Je mag de overgang zien als een fase waar je veel van kunt leren.

Echt waar. Je mag het zien als een grote schoonmaak. Ruim maar op, laat maar los wat niet bij je past. Je lichaam ondersteunt je in dit proces door minder oestrogeen aan te maken, dat is het zorghormoon. Als je dat minder aanmaakt heb je minder de behoefte om het voor alles en iedereen te regelen. Heerlijk is dat.

De maskers verschrompelen, maar je hebt ze ook niet meer nodig!

Je bent goed zoals je bent. Heel veel vrouwen ervaren een enorme rust na de overgang. Ze zijn krachtiger en voelen zich wijzer. Je sluit een fase van hormonale pieken en dalen af. Je mag oogsten wat je hebt gezaaid. Je mag tijd voor jezelf pakken, wat wil je nog doen? Je zult merken dat je een zachtheid kunt krijgen na de overgang. Je wijsheid kan je helpen je leven stabieler te houden. Wil je dat graag ervaren, maak een afspraak.

Je problemen aanpakken.

Als je jarenlang problemen voor je uitgeschoven hebt of emoties onderdrukt. Als je jezelf hebt weggecijferd en tekort gedaan, dan is de kans groot dat je een moeilijke overgang meemaakt. Zoek een overgangstherapeut om je daarbij te helpen! Zie het als een kans om weer in balans te komen.

Het kan ook zijn dat je leven anders verlopen is dan je gewild had. Dat je ongewild kinderloos gebleven bent of alleenstaand. Dan ervaren vrouwen de overgang vaak met wanhoop in hun hart, het is confronterend. Het gaat over zingeving. Ook daar kan ik als overgangstherapeut je bij ondersteunen.

Gelukkig kan je heel goed begeleid worden tijdens de overgang. Kijk waar bij jou in de buurt een overgangstherapeut te vinden is of maak een afspraak met mij.

Klik hier en maak een afspraak.
stromend door de overgang.

Wil jij; stoppen met roken, afvallen, een leven zonder angst en fobie, uit je burn-out komen, verlost van je eetproblemen, meer zelfvertrouwen, stress reduceren, omgaan met je HSP, omgaan met PDS, leren pijn te beheersen, je depressie de baas worden, migraine voorkomen, beter omgaan met hormonale issues als PMS, menstruatie klachten, overgang, beter concentreren en leren, of je verslavingen de baas worden? Maak dan een afspraak.