Best gek hé deze zin, ik denk echt dat zo nu en dan ziek zijn goed voor ons is.  (Dan heb ik het over de ziektes waarvan we over het algemeen goed kunnen herstellen, natuurlijk.)

Nietzsche zie; wat mij niet doodt maakt mij sterker.

Maar het gekke van deze tijd is dat we meer en meer bang zijn voor ziekte, we willen het niet, we zijn er zelfs doodsbenauwd voor. Als je voorheen drie keer hoestte zei zelfs een wildvreemde, “gezondheid”. Nu stuift iedereen van je weg met doodsangst in de ogen.

Elke winter heerst er een griep of zelfs meerdere. Dat is normaal. Dat zijn normale ziektes. Daar heb ik het over.

We denken tegenwoordig dat we zelf kunnen beslissen of we wel of niet ziek kunnen worden.  We krijgen maatregelen opgelegd, ze zeggen dat daarmee elkaar kunnen beschermen. Als er iemand besmet is wijzen we naar de ander, die is verantwoordelijk. We vestigen onze hoop op Big Pharma om een middel om ons te behoeden om ziek te worden en geloven daar stellig in.

Ziek zijn is goed voor je persoonlijke ontwikkeling.

Ons leven kan niet alleen bestaan uit succes en geluk. De andere kant hoort er net zo goed bij. En je kunt heel lang en vakkundig je negatieve gevoelens, zwakke kanten, of zelfs je depressie wegdrukken, maar vroeg of laat komt het toch naar boven. Bijvoorbeeld door ziek te worden. Ziek zijn is dan helend. Je keert je aandacht naar binnen en laat de grote schoonmaak beginnen, je lichaam weet de weg. Als jij het ziekzijn kunt toestaan, kan het heel louterend zijn.

Ziekte is voor iedereen.

Ook laat ziek zijn ons zien dat we mens zijn. Iedereen kan ziek worden. De Britse premier Boris Johnson kreeg corona en dat is breed uitgemeten in de media. Hij werd daardoor ineens een gewoon mens. Hij stapte als het ware even van zijn voetstuk en kwam gewoon tussen iedereen in te staan. Ziekte kent geen hiërarchie, het kijkt niet naar status. Ziekte kan iedereen overkomen, we zijn allemaal mens.

Ziekte wijst je op het geluk van gezondheid.

Als jij je ziek voelt is je lichaam eigenlijk keihard bezig om te herstellen, dat kost veel energie. Koorts is een teken dat je lichaam opruimt en ziektekiemen doodt. De meeste mensen herstellen van een gewone ziekte. Dat is iets om dankbaar voor te zijn. Je mag je lichaam bewonderen of je verwonderen over het herstel. Het heeft alles in huis om goed een ziekte te doorstaan.
Als je ziek bent ben je je ineens meer bewust van gezondheid, ineens wordt dat een groot goed. Sta er maar eens bij stil, hoe bijzonder gezondheid eigenlijk is.

Zo nu en dan ziek zijn hoort erbij.

Je verzetten tegen ziek zijn is nutteloos. Dat je niet tegen die gedachte kunt is wellicht iets om aandacht aan te geven. De onzekerheid van het leven hoort erbij, net als de zekerheden. Dat is een wetmatigheid. Zo hoort bij ziekte, gezondheid. Wil je genieten van je gezondheid, dan heb je de ziekte te accepteren.

Ziek zijn went.

Toen ik net moeder was en mijn kind voor het eerst ziek was, was ik heel bang. Ik wilde hem zo graag beschermen en moest wennen aan het feit dat hij ziek werd. Toen hij herstelde verwonderde ik me erover en voelde me dankbaar. Ik was blij dat hij zo gezond was dat hij goed ziek kon zijn en goed kon herstellen. De volgende keer dat hij ziek werd was ik veel minder bang, hij was een gezonde baby die heel goed ziek kon zijn. Ik had het volste vertrouwen en kon hem beter begeleiden. Ik denk dat het heel belangrijk is om dat signaal aan je kind mee te geven. Ziek zijn hoort erbij en als je goed gezond bent kan je heel goed herstellen. Sterker nog, goed ziek kunnen zijn is goed voor je zelfvertrouwen.

Ik heb het in dit artikel over de gewone jaarlijkse ziektes als griep, verkoudheid en de gewone ongemakken. In meer of mindere mate gaat het ook over andere ziektes maar die hebben vaak een andere oorzaak. Als jij de gewone ziektes goed kunt hebben, werkt je imuunsysteem goed. Dat is fijn voor als het ineens anders voorstaat.